WÖ-Kalle

wokalleTimrå IK’s störste supporter någonsin. Hans riktiga namn var Karl-Gunnar Öhrberg men kallades för WÖ-Kalle. WÖ står för Wifsta/Östrand som Timrå hette förr. Kalle växte upp i Gångviken/Skönvik. Sin barndom tillbringade han till största delen på Sköns ålderdomshem.

Första gången som Kalle dök upp på Östandsplanen var det genom Orvar Kempe som hämtade honom. Han hade då svårigheter att gå och även problem att tala samt att äta själv. Efter sponsring (kläder m.m) av Bertil Olssons Herrekipering så kunde han komma in i livet som ungdomar levde.

Naturen hade tyvärr inte skänkt Kalle allt som behövdes för att fungera helt normalt i vårt komplicerade samhälle. Sådant kan vara svårt, i synnerhet bland unga, i en grym värld. Men ishockeyspelarna i Wifsta-Östrand (W.Ö.), som Timrå hette förr, tog sig an Kalle. Bl.a. fick han följa med på många resor till borta matcher och det har nog hänt att någon flicka fått vänta förgäves på en hockeycharmör från Timrå, när ansvaret för Kalle varit större.

Kalle sålde en otrolig massa lotter åt Timrå per år och lita på att han höll ordning på pengarna. Ingen försökte lura honom.

wokalleCharmören och gigolon låg väldigt bra till hos tjejerna också, och hur Kalle kunde hålla alla namn i minnet på dom årskullar som vuxit upp under de c:a 20 år han levt med Timrå, var en gåta. När det gick bra för TIK, nådde Kalles lycka höga höjder som det är få människor förunnat att nå upp till.

Ett minne har för alltid etsat sig fast för många Timrå anhängare. TIK firade 50-årsjubileum och en mycket rörd Kalle fick i present en röd skinnjacka, samma sort som ishockeyns A-lag. TIK låg illa till i allsvenskan då, och Kalle tyckte väl att han borde göra sitt, så när han samlat sig, klämde han i med ett uppmuntrande tal, för att sporra sina idoler. Det var sannerligen inte många som kunde uppvisa ett torrt öga i den stunden. Efteråt sjöng han ”When the saints….” och dom ovationer som sedan bröt ut, får man gå till ishallen för att finna motsvarighet till.

Under en isträning i början av 80-talet så märkte spelarna att WÖ-Kalle hade kommit in på isen. Spelarna fick då snabbt hjälpa honom av banan så att han inte skulle bli påkörd. Kalle berättade sedan om varför han var inne på isen.  Det var för det var så att hans löständer hade råkat ramla ut på isen medans han stod och hejade.

Kalles stora idoler var Orvar Kempe och Håkan Pettersson. Många är vi som känner stor saknad och säkert får en klump i halsen när vi tänker på WÖ-Kalle. Han hann fylla 50 år innan han avled. Bra jobbat Kalle!

6 reaktioner på ”WÖ-Kalle”

 1. Kalle från Korea

  Kalle var välkänd på Vivsta bussen ….
  det hände sig att en ny busschaufför hade börjat…
  I kön in i bussen blev det Kalles tur ! Chauffören tittade frågande på Kalle ?
  ngn viskade till Kalle att han åkte gratis ….varvid Kalle klämde in med hög stämma
  ” KALLE ÅKER GRATIS ! ”

  besök gärna Kalles grav på ”nedre nya kyrkogårds delen”! På Stenen står det W/Ö Kalle med guldbokstäver Lägg gärna en blomma ? Han var värd det !

 2. Jag åkte konduktör på Skön-Timrå bussarna och träffade ofta Kalle. Han åkte gratis hos mig och visade aldrig någon betalvilja. Jag har ofta tänkt på vad som kunde ha hänt, om en buss-
  kontrollant klivit på bussen. Svaret för mig är givet: jag skulle betalt Kalles biljett. Så enkelt, så enkelt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.