1937 – 1942 Ishockeyn föds

1937421937
Fotbollen erövrade andra plats i serien. Skidtävlingen fick nationell status. Samma år togs beslut om att ishockey skulle ingå i programmet. Hädanefter ägnar vi historieskrivningen åt hockeyn. Den 11/10 1937 beslutade styrelsen i WIK att ta upp ishockey på programmet. För en krona och frikort på matcherna arrenderades mark för en ishockeyplan av Oskar Tjärnlund där dagens bostadsområde Tallbacken ligger. Wifstavarvs AB bistod med virke till den tre decimeter höga sargen. Första matchen dröjde dock till nästa år.

NOTERA: De norrländska lagen fick inte vara med i Allsvenskan som var den högsta serien och dominerades av Stockholmslag. DM-segrarna fick vara med i SM som spelades i utslagsform.

1938
2/1 1938 spelades dem två historiska första ishockeymatcherna i Timrå. I den ena besegrade WIK GIF Sundsvall med 5-4, i den andra slog Östrands IF Heffners med 2-0. Båda lagen deltog i Medelpadsserien i ishockey som inte hann färdigspelas med WIK på andra plats efter Heffners, Fagervik trea, GIF Sundsvall fyra, Östrand på femte plats, Kubikenborg sexa och Matfors IF sjua. WIK tog hem Medelpads första ishockey-DM efter att ha besegrat GIF Sundsvall i finalen, Fagervik i semi och Östrand i kvarten. I SM blev det respass mot IK Hermes från Stockholm.

1938/39
Serien togs hem av Heffners med Fagervik tvåa, Wivstavarv trea och Östrand fyra. Heffners tog även DM efter att besegrat WIK i finalen.

1939/40
Sexlagsserien (Kuben deltog ej) vanns av Wivstavarvs IK med Östrand som tvåa. GIF Sundsvall dog DM efter att besegrat WIK i finalen.

1940/41
Krig och kall vinter gjorde att serien krympte till fyra lag: WIK, Fagervik, GIF Sundsvall och Heffners. WIK segrade och tog även hem DM. Östrand deltog i DM men slogs ut av GIF Sundsvall i semi. I WIK konstaterar man att antalet medlemmar krympt på grund av orostiderna men att föreningen sportsligt står mycket stark. Ishockeyn bedömdes vara den bästa norr om Stockholm och skulle antagligen hävda sig i Allsvenskan om lag så långt norrifrån varit tillåtna att delta.

1941/42
Fem lag i serien som vinns av Östrand. GIF Sundsvall besegrar Östrand i DM-finalen. Diskussioner förs om samgående mellan Wivstavarvs IK och Östrands IF. 17/5 1942 beslutar WIK:s styrelse att föreningen ska byta namn till Wifsta/Östrands IF samt att Östrands IF ska gå upp med sin verksamhet i föreningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.