1976 – 1983 Upp och ner

Timrå IK utanför högsta serien! En otänkbar tanke för alla och målsättningen är klar: komma tillbaka och etablera sig i Sverigeeliten igen.

1976/77
Jan-Erik Biffen Nilsson var tillbaka i föreningen som tränare efter ett år i Bodens bås. Trots degraderingen drabbades Timrå – jämfört med tidigare år – måttligt av spelarförluster. Kevin O´Shea återvände över Atlanten och trotjänaren Arne Lundström trappade ner med spel i Ånge. Alla de bästa spelarna stannade och anrättningen kryddades med duktiga juniorer. Juniorlaget tog SM-silver och Lars-Eje Lindström, Mats Näslund och Per Sjölander varvade alla spel i Timrås A-lag med juniorlandskamper. 17-åriga Näslund fick sitt stora genombrott under säsongen och kom trea i interna skytteligan efter kedjekamraterna Håkan Pettersson och Olle Åhman. Skytteligan var annars rena drömläsningen: Inte mindre än 167 mål framåt (och bara 50 bakåt) på 22 matcher.

Timrå var totalt överlägsna och tog hem norrettan utan att förlora en enda poäng. Kiruna AIF kom tvåa, Bodens BK trea, IFK Kiruna fyra och IFK Luleå femma i tolvlagsserien. Timrå fick spela två derbymatcher mot sammanslagningen ESSTE, (Heffners och Tunadal). I Gärdehallen blev det 9-4 och hemma i Timrå 6-0 i en match där Olle Åhman gjorde sitt hundrade mål i Timråtröjan. Efter den förkrossande seriesegern blev det play offspel mot Strömsbro och Mora utan större problem. Därmed var TIK framme i elitseriekvalet där laget ställdes mot Djurgården, HV71 och Karlskoga. HV hade Bulla i truppen och gamle W/Ö-spelaren Göte Viklund som tränare. Det hjälpte inte utan Timrå tog båda poängen i Rosenlundshallen. Förutom en bortaförlust mot Djurgården klarade TIK att slå Karlskoga hemma och borta och Djurgården hemma. Därmed var saken klar, andraplatsen säkrad och Timrå IK tillbaka i Elitserien!

bild2
A-laget 1977-78

1977/78
Tyvärr varade inte återkomsten i Elitserien längre än ett år. Timrå slutade på nionde plats efter Djurgården med bara Södertälje efter sig. Därmed tvingas laget spela kvalserie mot division 1-lagen Örebro, Björklöven, Huddinge och IFK Kiruna för att försvara platsen i högsta serien. Serien spelades i enkelmöten med bortamatcher mot Örebro och Huddinge och hemmaplan mot Löven och Kiruna. Uddamålsförlust mot Örebro följdes av seger mot Kiruna, därefter katastrofresultatet 8-2 i baken mot Huddinge! Därmed var man tvungna att besegra Björklöven med hela sex mål på hemmaplan i sista omgången för att klara andraplatsen och elitserieavancemang. Inte en chans så klart men Timrå öppnade fantastiskt. Efter två perioder ledde TIK med 8-2 (!) och folk kastade sig i bilarna för att komma till hallen. Tyvärr räckte det inte ända fram. Hans Jax avgjorde till Björklövens fördel när han kom fri mot Tommy Grahn med tre minuter kvar att spela.

TIK kom inte igen och slutade fyra i tabellen efter uppflyttade Örebro och Björklöven, tre mål från högsta serien. Inför come backen hade man bland annat tappat två veteraner, Håkan Nygren blev tränare i Bergeforsen och Tommy Andersson flyttade till Malmö IF. Viktigaste nyförvärvet var Malte Steen från Mora som tillsammans med Anders Dahlin gjorde flest mål i Timrå, ett mer än Mats Näslund på tredje plats. Totala poängligan toppades av Håkan Pettersson före Örjan Lindström.28-åriga Lennart Norberg etablerar sig överraskande i Tre Kronor med 26 landskamper under året. Mats Näslund, Peter Andersson, Matti Pauna och Mikael Johansson spelar alla i juniorlandslaget. Under säsongen får Timrå fint besök av Winnipeg Jets som vinner en träningsmatch med 6-1. Hallen hade för övrigt byggts om för att kunna ta in mer publik. Efter publikstormningen mot Brynäs 1972 satte brandmyndigheterna gränsen till 7500 åskådare istället för tidigare 10000. Efter byggarbeten får hallen nu ta in 9500 personer.

1978/79
bild3Timrå är tillbaka i Norrettan för en andra sejour. Håkan Nygren tränar laget som bland annat förstärkts med Henrik Sandström (se bild här bredvid) från IFK Kiruna, Ångesonen Bo Höglund från Brynäs och transatlantiska backen George Tower. Tyvärr lämnar supertalangen och blivande världsspelaren Mats Näslund moderklubben för spel i Brynäs. Tord Nänzén värvas till Djurgården och kom att hänga med som spelare i svensk elitishockey långt in på nittiotalet. Ingen av de båda återkom någonsin till TIK. Olle Åhman, en av de bästa, viktigaste och definitivt en av de trognaste Timråspelarna genom alla tider har lagt rören på hyllan efter sjutton A-lagssäsonger. Än en gång toppar Timrå norrettan men förlorar faktiskt några poäng, fem stycken. Men 21 segrar på 24 matcher och 165-68 i målskillnad ger trygg marginal ner till tvåan Kiruna, trean Bodens BK/Björns och fyran GROKO (blivande Luleå HF). Sundsvall/Tunadal avfärdas med två derbysegrar och hamnar näst sist i tabellen men vinner faktiskt DM.

I play off till kvalserien slår TIK först ut Hammarby i två raka matcher innan det blir dags för Södertälje i andra omgången. Seger hemma, förlust i Scaniarinken och avgörande match hemma i Isstadion. Tre minuter in i andra perioden hänger Henrik Sandström 5-1 och saken är klar – tror alla. SSK kommer igen, vänder matchen och når det osannolika resultatet 6-7 innan det är klart. Slutspelat för i år i Timrå.Glädjeämnena är istället att Lennart Norberg fortfarande är bofast i landslaget, att Henrik Sandström är ett kanonförvärv som sprutar in mål (40stycken) och att artonårige Matti Pauna gör forwardsuccé både i TIK och juniorlandslaget. Även Per Sjölander, Bo Millebjer, Kjell Dahlin, och Anders Vikberg får chansen i olika yngre landslag.

1979/80
Timrå laddar om men utan etablerade nyförvärv. Efter scouting i malmfälten har TIK-ledningen i alla fall fått fatt på IFK Kirunas duktige 22-årige målvakt Peter Pekka Lindmark. Efter segslitna förhandlingar var Pekka rödvit och en viktig sista utpost. Anders Dahlin värvades även han till Brynäs och Lennart Norberg lockades till Umeå och Björklöven. Åke Tåget Söderberg varvade ner i Bergeforsen.Sportligt en mellansäsong. Klar serieseger före Kiruna AIF, Luleå och IFK Kiruna men i play off blev det respass direkt mot Hammarby efter 1-2 i matcher.Anfallarna Henrik Sandström (46 mål i år!), Bo Höglund och Matti Pauna toppade poängligan följda av veteranen Håkan Pettersson och Mikael Johansson. Anders Vikberg, Peter Andersson och Kjell Dahlin fick chansen i juniorlandslaget och Roland Westin i pojklandslaget.

bild1


1980/81

Dags att ladda om i hockey-Medelpad. Olle Åhman blir tränare och Timrå förstärker rejält. Finske framspelaren Jari Kaski och norske målskytten Stephen Foyn är de exotiska nya inslagen, Färjestads Staffan Erixon farlig anfallare även han. Det största namnet är ändå att Bo Bulla Berggren är hemma igen! Efter fem år i Jönköping varav ett år med HV71 i elitserien kom nummer åtta tillbaka till moderklubben. Naturligtvis tunga spelarförluster också. Bosse Höglund lockades till Strömsbro, unge backen Peter Andersson köptes av Björklöven och Matti Pauna värvades av MoDo. Henrik Sandström stod dock emot alla locktoner och tog hem skytteligan en gång till – 47 mål.Norrettan togs hem i tuff kamp med Luleå HF, 48 poäng till TIK och 46 till LHF. I play off kör TIK över Strömsbro med 12-1 i första matchen men förlorar på något sätt på bortais i Gävle med 4-3 efter sudden death. Därefter tar rödvitt tredje matchen med 12-3. Nästa play off-omgång avfärdas Örebro i två raka matcher, över sjutusen i Timrå såg andra matchen. Därmed är TIK klara för Kvalserien tillsammans med Leksand, HV och Hammarby.

Och det började inte bra. 2-0 till Hammarby i Hovet efter det att Rolf Ridderwall spikat igen och svåra Leksand hemma i andra omgången. De över sjutusen fanatiska TIK:arna på läktarna fick ändå jubla: 6-0 till Timrå! Och vi är med… Henrik Sandström och resten av ”superfemman” med Bulla, Håkan Pettersson, Jari Kaski och Ulf Ågren gjorde en stormatch.Tredje omgången besegrades HV hemma med 7-2 innan det blev dags för Leksand borta och seriens andra förlust, 4-1 till masarna. Hammarby hemma slutar med seger 4-2 och inför sista matchen, HV borta, räcker det med en poäng för att saken ska vara klar. Vid förlust måste Leksand slå Bajen på Hovet. Timrånerverna sviker dock totalt och alla Timråfans på läktarplats i Rosenlundshallen förtvivlar när de rödvita förlorar med 5-2. Som tur är leder Leksingarna mot Hammarby men av den matchen återstår en period när Timrå spelat klart.

Funktionärerna i Rosenlundshallen körde radiosporten över högtalarna, klacken satt och lyssnade och laget låste in sig i omklädningsrummet. Leksand tappar 6-3 till 6-5 men håller distansen ut – Timrå IK är tillbaka i Elitserien!Störst betydelse hade superfemman i kombination med suveräne Pekka Lindmark, kanske bäste division 1-spelaren någonsin alla kategorier. Pekka får hoppa in som reserv i en landskamp, inkallad av Biffen som nu är förbundskapten. Pekka gör succé och lyckas med prestationen att som division 1-målvakt etablera sig i landslaget! Pekka får Guldpucken och utses till landets bästa burväktare, en position som han i princip håller in på nittiotalet.

1981/82
Inför comebacken i högsta serien får Timrå tillbaka Matti Pauna från MoDo och gamle hjälten Finn Lundström från Frölunda. Tyvärr lyckas man inte locka tillbaka någon ur den stora Timråkolonin i Brynäs. Istället gör man en närmast sensationell värvning när man snor hemvändande NHL-proffset Tommy Abrahamsson framför näsan på Leksand. Elitserien inleds starkt och efter en tredjedel av serien är avståndet ner till jumbon Brynäs sex poäng.

I en mycket viktig streckmatch sätter Brynäs-tränaren Tigern Johansson ihop en ren Timråformation med Inge Hammarström, Anders Dahlin, Jan Kock och Mats Näslund som avgör matchen. Då kommer det stora raset för TIK som sakta dalar i tabellen. När det är färdigspelat är laget sist efter Djurgården på kvalplats och Brynäs åtta. Direktnedflyttning och omstart i ettan igen…Pekka vinner i alla fall VM-silver med Tre Kronor och även Matti Pauna får spela i A-landslaget. Kjell Dahlin vinner skytteligan och får även chansen i juniorlandslaget tillsammans med Anders Vikberg, Per Pettersson, Roland Westin och Tomas Claesson. Silver i junior-SM och brons i pojk-SM är kanske också lite tröst nu när elitserielagen rycker i talangerna.

bild4
A-laget 1981-82

1982/83
Trots degraderingen åderlåts inte laget helt utan många storspelare finns kvar i truppen. Henrik Sandström värvas av uppflyttade Hammarby, Kjell Dahlin köps till Färjestad varifrån han två år senare gick vidare till Montreal Canadiens, Mikael Johansson värvas av Södertälje. Norske stjärnan Foyne stannar tillsammans med gamla landslagsspelare som Bulla, Finn och Tommy Abrahamsson och nya landslagsmän som Matti Pauna och Pekka. Dessutom hittar TIK unga talanger som bröderna Jan och Ola Segersten samt Kovlänningen Peter Smedberg.

Flera egna talanger får chansen under året, däribland Magnus Billman. Anders Dahlin kommer tillbaka till moderklubben från Brynäs.TIK tar som vanligt hem norrettan före tvåan Luleå och trean Piteå med 17 segrar och en oavgjord (Järved) på arton matcher. Målskillnaden: 139-36 gör ungefär 8-2 i snittseger. Rätt överlägset.Nytt för säsongen är Allsvenskan som spelas mellan de två bästa lagen från varje division 1-serie. Efter bland annat en förkrossande 8-0 seger över ”enda hotet” SSK inför 8000 TIK:are blev det allt tyngre mot slutet av serien.

Timrå började få svårt att vinna på hemmaplan och när serien summerades räckte det överraskande bara till en tredjeplats bakom SSK och tvåan Luleå. Play off via Piteå och Örebro gick i och för sig smärtfritt men i Kvalserien räckte inte stjärnspäckade Timrå till. Fjärde och sista plats efter MoDo, Luleå och HV. Pekka gjorde en stark säsong men fick svårt att försvara landslagsplatsen, bara fem matcher med A-landslaget. Anders Vikberg, Roland Westin, Tomas Claesson, Thomas Wikström och Anders Pajen Lindström representerade juniorlandslaget.

Efter säsongen 1982/83 var det som om luften gick ur föreningen. Pengar hade det väl alltid varit ont om men nu började molnen att torna upp sig på allvar. Skulle Timrå kunna komma igen ännu en gång?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.