Brynäsmatchen

Äntligen fick Timrå mästarna på fall

Äntligen! Timrå fick Brynäs på knä i den första ”finalen” i SM-slutspelet och triumferade med 4-3 (2-1,1-2,1-0). Hjälte inför 11694 (!) helt begeistrade åskådare Lennert ”Lill-Strimma” Svedberg, som dundrade in ett slagskott efter 11:45 i sista perioden. De båda lagen, de rutinerade mästarna och de optimistiska utmanarna, bjöd på en våldsamt dramatisk fight, som var helt i jättepublikens smak. Högt tempo, rivigt spel och fräna tag – tyvärr lite för fräna mot slutet då Brynäsarna satsade på kvittering. Rena paniken rådde i båset, där ”Tigern” Johansson och Tommy Sandlin delade ut order och kontraorder och inte visste vilka spelare man skulle skicka in på isen.

Timrå fick en dålig start med håkan Pettersson utvisad direkt. Brynäs landslagskedja etablerade ett hårt tryck och skapade många chanser.Bl a missade Tord Lundström öppet mål! 0-1 kom fullt motiverat, då Lasse öberg styrde in pucken efter fint positionsspel.

Distansskott i kampen som innehöll allt
I mitten av första perioden kom dock TIK igång och kunde ta sig ur gästrikarnas grepp. Kvitteringen föll på ett våldsamt distansskott uppe i ena krysset av Finn Lundström, och bara en dryg minut senare kopierade Bo Berggren bravaden utifrån vänsterkanten och gav TIK ledningen med 2-1. Vid båda tillfällena föreföll målvakten William Löfqvist väl passiv.

Perioden känneteckandes av rivigt spel i högt tempo. hemmaledningen var inte obefogad efter spelet. Den kunde t o m ha varit större, ty Lennart Svedberg var nära att göra mål på en fin soloåkning. Speciellt starkt inledde Bosse Berggrens kedja, som hela tiden hade Brynäs fruktade Wickberg-femma mot sig.

Andra perioden inleddes med en frän sammanstötning mellan inge Hammarström och Åke Söderberg. Inge satte armbågen i ansiktet på ”Tåget” och åkte ut på två minuter. Många ville ha det till fem, men domarna nöjde sig med det lindrigare straffet. TIK var då nära att åka på baklängesmål då ”Biffen” slarvade med en passning och Håkan Wickberg kom ensam med Christer Sehlstedt, men denne slidade fint och räddade.

Diskussion
Efter 3:10 uppstod en våldsam diskussion om pucken var inne i brynäs mål eller inte. Stefan Pettersson sköt och Åke Söderberg styrde pucken mellan Wille Löfqvists skridskor. TIK-arna och den närmast sående publiken var övertygade om att det var mål, men domarparet avgjorde till slut att pucken inte varit inne.

3-1 kom till i alla fall strax efteråt, då Stefan Pettersson på Ove Larssons pass sköt via landslagsbacken Stig Östlings skridskor. Men Brynäs kom igen. Efter fint samspel mellan Stefan Carlsson och Lennart Lind kunde den förstnämnda göra 3-2, och Lind kvitterade sedan på retur från Sehlstedt.

Brynäs, som startade matchen med Inge Hammarström tillsammans med Lyck och Lars-Göran Nilsson, återgick i det läget till ordinarie slagordning, alltså med Inge i Wickberg-kedjan, och det förbättrade avgjort spelet. Effektiviteten framför mål var det dock dåligt med.

Spelkvaliteten sjönk i andra perioden, men var absolut jämn. TIK kunde t o m vinna skottstatistiken. Det var massor av närkamper och fräna tag, man gav och tog för glatta livet, men föreföll aldrig till ojustheter.

Strimma hjälte
Tredje perioden blev våldsamt dramatisk och ”tät”. Timrå matchade Bosse Berggrenkedjan hårt, medan däremot B-manskapet fick vila. De sista tio minuterna spelade Lennart Svedberg non-stop, och det blev också han som avgjorde. Brynäs fick Jan-Olov Svensson utvisad, och i numerärt överläge klippte ”Strimma” in ett slagskott bakom Löfqvist.

Brynäs satsade därefter allt på kvittering och toppade laget, men Bo Berggren höll pucken förnämligt. Dessutom hade TIK väl sp spetsiga attacker som Brynäs, vars stjärnor visade mycket dåligt humör när de märkte att poängchansen försvann. När knappt en minut återstod plockade Brynäs ut målvakten, men överläget gav inget utslag i målprotokollet. 4-3 stod sig och sensationen var ett faktum.

I och med denna triumg avancerade Timrå till silverplats i SM-tabellen. Efter tre raka segrar är rödtröjorna bara ett futtigt mål från toppkänning. Leksand leder tabellen och Brynäs halkade ner på tredje plats. Som första svenska lag för säsongen lyckades Timrå besegra svenska mästarna i kamp om seriepoäng.. Detta var en sensationell och storartad prestation.

– En underbar fullträff, sade Strimma om avgörande målet. Skottet var nämligen menat som en passning. Jag chansade på en styrning och lyckades.

Timrå – Brynäs 4-3 (2-1,1-2,1-0)