Grindarna sprängs

SM-slutspelet 1972 blev något alldeles särskilt. Torsdagen den 20 januari skrevs hockeyhistoria i Timrå. Timrå IK slog denna dag svenska mästarna Brynäs inför en rekordpublik på drygt 11.000 åskådare. Laget kämpade och slet ivrigt påhejade av den storhövdade publiken. Matchen slutade 4-3 och gjorde att Timrå blev en outsider i Sm-slutspelet.

Ordningsvakterna arbetade rejält på matchen och fick knappast stå och frysa. Vid sju-tiden på kvällen sprängdes den första grinden in till isstadion av det vällande publikhavet. Strax efteråt sprängdes två grindar till och ungefär 2000 personer smet in. På E4’an och omkringliggande vägar var det kaos. Köerna var otroligt långa och supporterbussar från Gävle fick vända om. Bilkön på E4’an sträckte sig ända bort till Timrå kyrka (puh!). Många rankar denna upplevelse som den värsta de varit med om.

pubrekord2

Som alla känner till är det något visst med att komma tidigt, flera timmar, för match. Spänningen stegras upp och man blir nervös. Så kände även de flesta på denna historiska dag. För att packa ihop folk på läktaren så körde Kjell-Åke Tjärnström med de vanliga skämten som t.ex.
-Fränstabussen har kommit. Ge plats åt Fränstaborna!

På ståplats stog folk packade som sillar (eller surströmming kanske??). Ingen kunde röra sig ur fläcken. På läktaren kokade det och man hörde massorna sjunga och skrika, – Tiiiimrå, Tiiiiimrå! Några ungdomar från Filadelfiaförsamlingen skulle underhålla publiken timmarna före matchen. Med dessa gossar överröstades av Timråsupporternas sång.

När ismaskinen var klar så var läktarna fyllda till bristningsgränsen. En kille som var oberörd var ordningsvakten Elis Nilsson från Söråker. Han sa så här:
– Jag är inte ett dugg intresseras av ishockey. Det här är bara ett jobb. Måste passa ungarna som kryper under läktaren. De kan få flaskor i huvudet.

-Denna match är att minnas långt fram i tiden-

Läsvärda tidnings-urklipp.

Publiken sprängde grindarna (ur Aftonladet) Det var raffel och hårda tag på och utanför hallen när Timrå mötte Brynäs (4-3) i stormatch i Timrå rinken igår. Dramatiken började redan på E4 när ishockeyfans körde rally i den täta trafiken för att hinna fram till matchen. Publikrekordet -dittils (10000) – slogs med 1600 åskådare. Änså blev omkring 5000 personer utan biljetter. Då plankade 2000 uppretade köande in. Vakterna hade ingen chans. Det var rena kravallstämningen utanför ”hockeyladan” innan matchen då tusentals människor köade för att få en biljett.

pubrekordNär beskedet kom att hallen var fullsatt var det närmare en timme kvar till matchstart. Uppretade köande sprängde i besvikelse grindarna. Polis och vaktkedjor förmådde inte stå emot anstormningen. Man beräknar att 2000 människor lyckades ta sig in i hallen innan vaktpersonalen fick kontroll över situationen. Den officiella publiksiffran blev 11694. Men så var inte dom omkring 2000 gratistittarna medräknade.Hallen höll nästan på att sprängas. Inför varje period fick ishockeyspelarna tränga sig fram mellan åskådare. Därför blev varje periodstart försenad. Slutspelsmacthens mest intressanta match blev till sist klar.

Inte ens folk med biljetter hade en chans att hinna fram till matchen i tid. En busslast Brynäsanhängare från Gävle hann t.ex inte fram. Pressfolket fick slå sig fram i köerna för att komma in till matchen. Radioreportern Mats Strandberg berättade själv i ”Sportnytt” om hur han tvingats planka in för att sköta sitt job..

En vaktman sa efteråt till Aftonbladet:
– Det här var det värsta jag upplevt. Ett tag trodde jag hallen skulle spränmgas
Polisen var också allvarligt oroad
– ja ,skrämd av trafiken innan matchen. Man anser att det är rena undret att inga allvarliga trafikolyckor inträffade.
– Folk körde som galningar, säger polisen. Trots att vägen på vissa ställen är smal bildades upp till tre filer.

Kaos – men inget bråk (ur Expressen) En bortflyttad grind och en skara undomar som stormade in! Ett par tusen åskådare som fick vända. Det blev facit av torsdagens SM-match mellan Timrå och Brynäs! Och naturligtvis ett fantastiskt publikrekord lydande på 11694 åskådare. Det var ett tag nära publikkaos vid Timråmatchen. Det var nämligen massor av personer som ville se drabbningen. Många fler än det egentligen fanns utrymme för.

Man allt ordnade upp sig relativt smidigt och det har polisen en stor del i. Man gjorde ett ypperligt arbete. Det försök till stormning som förekom vid en grindfick en mycket ringa omfattning. Inget allvarligt hände. När det gäller Timråhallen har man ansett att den kan ta ungefär 11000 åskådare. Nu hade man inne 11694 – en siffra som de ansvariga inte egentligen ansåg skulle kunna rymmas! Så det publikrekordet blir omöjligt att slå.

Årets match (nerkortad version ur ST) Mötet Timrå – Brynäs blev årets sensation och snubblande när årets skandal. När vändkorsen öppnades 17:30 fanns redan köer och hallen fyllde snabbt. Redan 19:20 – 20minuter innan matchen skulle börja så gav Karl-Uno Gordon ordern:
-Nu stänger vi.
Marginal för vad brandskyddsmyndigheterna kan tolerera för hallen var också passerad. Vid insläppen kom ordern som en bomb. Panik utbröt. Vakter hotades till livet av de som inte kom in. Många började klättre över staketet. Vid frikortsinsläppet var det upprorsstämning. Med hjälp av en tjock kätting fick polisen hålla fast en grind som höll på att lyftas bort.

Bland dem väntande fanns en av måldomarna. En av vakterna öppnade grinden på glänt. Då såg de hockeylystna sin chans. Vakterna hade inte en chansatt hålla emot. Ett par hundra personer strömmade in. Bussar fastnade i de långa bilköerna från Sundsvall. Efter första perioden väntade man fortfarande på att en buss från Söderhamn skulle komma fram. De långväga fick vända om. Vakterna var stenhårda. Även de med sittplatsbiljett och årskort fick vända om.

11694 alltså och en stämning som knappast någonsin.Matchen blev både historia och skandal. Skandal med dem dåliga organisationen. De ansvariga hade lovat innan match att alla kulle komma in.. Det historiska var att det var Timrås första seger mot Brynäs.Timrå är nu på delad topplats i SM-slutspelet med Leksand.

6 reaktioner på ”Grindarna sprängs”

  1. ”111694 alltså och en stämning som knappast någonsin.”

    Nog för att gamla Isstadion med på den tiden mestadels ståplatser tog in mycket folk, men över 100.000? 🙂

  2. Jag var på plats , stod under matchklockan på östra kortsidan såg när strimma satte fart bakom Timrås mål . Man får rysningar än i dag .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.