Timrå och rysk hockey

Det är inte bara klubbens matchdräkt som påminner om det ryska landslagets dräkter. Under 60/70-talet så hade Timrå IK goda kontakter med rysk hockey och dess stora profiler.

Lill-Strimma inbjuden till Moskva av Tarasov

anatoliv-tarasovI augusti 1963 bjöds Lill-Strimma som den första västerländske spelaren att besöka Moskva och delta i ett träningsläger under Tarasovs ledning. Han älskade att möta ryssarna. Filmer med Strimma sändes ut till sovjetiska klubbar för att de skulle ta lärdom. 1968 spelade “Lill-Strimma” en försäsongsmatch med CSKA Moskva mot Dynamo Moskva, inbjuden av legendaren Anatolij Tarasov

CSKA Moskva på träningsläger i Timrå 1966/1967

Under två veckor i anslutning till invigningen av Timrå Isstadion så hade CSKA Moskva träningsläger i Timrå. Det var mycket ovanligt att CSKA reste utanför Sovjets gränser, men Verner Persson hade goda kontakter med rysk hockey och Anatolij Tarasov och lyckades ordna en match. I CSKA spelade stora delar av det ryska landslaget med spelare som Ragulin, Alexandrov, Almetov, Ivanov, Luttjenko, Breznev, Loktev, Vikulov, Polupanov. Misjakov, Moisejev, Romisjevskij och Firsov. Till invigningen av klubbens nya arena så  hade man alltså lyckats få till en match mot ”världens bästa lag”, armelaget CSKA Moskva. Tarasov gav Timrå full insyn i armelagets träning. Timrås tränare fick delta i konferenser och A-lagsspelarna fick träna med ryssarna.

Ordförande Hans G Nyberg förklarade att man satsade 50 000 kr på lägret och att man trodde sig kunna tro att det skulle gå ihop. Bland annat lånade man ut det ryska laget för matcher mot Modo AIK, Umeå, Västerås IK och Brynäs IF.

Invigningsmatchen slutade 1-11 efter en stor rysk uppvisning som publiken sent skulle glömma. CSKA’s besök var oerhört impulsgivande för hockeyn i trakterna runt Timrå. Juniorer och pojklag lärde sig otroligt mycket av att se de ryska spelarnas träning och mäktiga spel.  Träningslägret gav ringar på vattnet för lång tid framåt och lade en av grunderna till Timrås storhetstid på 70-talet. Wifsta/Östrands IK har alltid hyllat liret, tekniken och konstruktiv offensiv. Under ryssarnas besök så lärde man sig att den stilen kan vara oerhört vinnande.

För ryssarna så var besöket oerhört givande och man skulle minnas Timråbornas gästfrihet och vänlighet för resten av sina liv.

Timrå – Sovjet 1972/1973

Det ryska VM-laget turnerade i Sverige och hade fått höra att deras vän Lill-Strimma omkommit. De ville då hedra Lill-Strimma och ställde genast upp på att spela en minnesmatch gratis där nettot från matchen oavkortat gick till Lill-Strimmas minnesfond. Söndagen den 25 mars spelades matchen och de 4413 personer som kom på matchen genererade ett netto på 35 000 kr. Matchen slutade 3-5 till Sovjet.

Vladislav-Tretjak

Timrå IK Sovjet A
1. Christer Sehlstedt 20. Vladislav Tretjak
15. Kent Othberg 1. Vladimir Sidelnikov
3. Tommy Andersson 2. Alexandr Gusev
23. Tord Nänsen 3. Vladimir Lutchenko
22. Stefan Petterson 4. Viktor Kuzkin
2. Lage Edin 5. Alexandr Ragulin
19. Jan Kock 6. Valerij Vasiljev
4. Jan-Erik Nilsson 14. Jurij Shatalov
7. Tommie Lindgren 21. Jurij Ljapkin
21. Håkan Petterson 26. Evgenij Paladjev
10. Olle Åhman 9. Sergej Kapustin
14. Örjan Lindström 10. Alexandr Maltsev
9. Lennart Norberg 11. Alexandr Martinjuk
11. Arne Lundström 12. Vladimir Shadrin
17. Finn Lundström 13. Boris Michailov
18. Åke Söderberg 15. Alexandr Jakushev
8. Bo Berggren 16. Vladimir Petrov
20. Ove Larsson 17. Valerij Charlamov
18. Vladimir Vikulov
22. Vjachaslav Anisin
23. Alexandr Bodunov
24. Jurij Lebedev

anatoliv-tarasov2Ishockeyskolan i Leningrad 1974

Den 23 februari till 1 mars 1974 så var två av Timrå IK ’s pojklag på träningsläger i Leningrad. Där mötte man bland annat ryska pojklag samt var och kollade på elitmatcher i ryska ligan. Båda lagen blev obesegrade i sina matcher. Timrågrabbarna imponerade stort på rysk publik och ledare. Man hann även med en hel del sightseeing och resan blev ett minne för livet för pojkarna.

Tarasov som gäst under TV-puckfinalen 1982

Lill-Strimma hade varit god vän med Tarasov så när Timrå IK skulle arrangera finalen av TV-pucken 1982 så bjöd Gunnar Brolin och Kjell-Åke Tjärnström in honom. Tarasov kom till Timrå och bodde på hotell i Sundsvall.

1 reaktion på ”Timrå och rysk hockey”

  1. Pingback: Ny sida: Timrå och rysk hockey | Dubbeltallen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.