1974/1975 – SM-brons

Säsongen 1974/75 motsvarade Timrå IK alla förväntningar som ställdes och lyckades ta en plats i SM-slutspelet. I semifinalen mötte TIK det starka Brynäs och förlorade den tredje och avgörande matchen med 4-1. I bronsmatchen ställdes laget mot hockeysveriges piggaste injektion – Skellefteå AIK. Timrå samlade ihop sig efter den tunga förlusten mot Brynäs och vann bronset. Klubben hade inför säsongen fått fram en ny kull duktiga pojkspelare och vann pojk-SM med vinst över KB Karlskoga med 10-2 i finalen.

Storseger i Scandinavium
26 januari 1975 är en dag att minnas för TIK. A-laget skulle möta Frölunda i Scandinavium. Frölunda hade revansch att utkräva efter årets största baksmälla (8-3) i Timrå Isstadion. TIK chartrade ett plan ner till Göteborg, då även ett 25tal supportrar fick följa med. (pappa webmaster var med) Intresset för den viktiga matchen var stort och Timråfansen hade kunnat fylla flera flygplan.

lag7475

Timrå var vid den här tiden ett etablerat storlag och drog mycket publik till Scandinavium. 10000 personer kom till matchen (11189 kom året före). Efter matchens slut var det bara de 25 glada TIK-supportrarna som fortfarande var glada.

Matchen började och Timrå drog igång direkt. Efter fem minuter stod det 0-4 till bortalaget. Två minuter senare 0-5. Första perioden slutade 0-7. Resten av matchen blev till en transportsträcka för Timrå. Tre mål till gjordes i andra perioden som slutade 0-10. I sista perioden dängde grabbarna in två mål till samtidigt som Frölunda fick ett tröstmål. Matchen slutade 1-12.

Bästa på plan var förstafemman med Olle Åhman, Håkan Pettersson och Finn Lundström. Kedjan som var ordentligt på G under hela säsongen. Alla krävde att de skulle få spela tillsammans i Tre Kronor. Det fick de också. Läs mer här!

Så här utspelade hade inte Frölunda blivit sedan 1959 då man förlorade mot Södertälje med 19-2. De besvikna hemmafansen busvisslade i slutet av matchen. Samtidigt hördes den överlyckliga skaran Timråsupporters: Tiiimmmmmrå, Tiiiimmmmmrå.

SM-slutspelet
I semifinal mötte Timrå Brynäs, som fick börja hemma. Det blev en jämn och tät match som Brynäs vann med 4-2. Tommy Sandlin, Brynäs sa:
-Vi var ordentligt pressade hela tiden. Timrå hade lika gärna kunnat vinna. Att nu åka till Timrå är bland det värsta vi vet. Eje Lindströms manskap spelar bra hemma och dels har de ett fantastiskt stöd av den fanatiska hemmapubliken.

jannekockReturmötet hemma i ”ladan” visade sig gå åt rätt väg för TIK. Bulla gjorde tre mål och hans kedjekompis ”Hansa” Persson gjorde två mål. Seger för Timrå med 6-1. I slutet av matchen utbröt tumult när endast 10 sekunder var kvar av matchen. Två spelare börjar slåss och åker på utvisningar och hamnar i de redan fulla utvisningsbåsen. Stig Salming som sitter utvisad stöter en klubba i ryggen på Lennart Norberg. Sedan utbröt kalabalik. In på isen springer lagkamrater och publik för att vara med. Polis får tillkallas och reder sedan ut tumultet.

Tredje och avgörande matchen spelas på neutral plan i Göteborg. Brynäs var för vassa och vann matchen med 4-1. Ingenting riktig fungerade i Timrålaget. Brynäs var det bättre laget.

Det slitna rödvita gänget åkte sedan upp till Skellefteå för bronsmatch, mycket besvikna för förlusten i semifinalen. Timrå vann den jämna matchen med 3-2. Segermålet blev historiskt. Det var nämligen första matchen som avgjorts i ”sudden death” i svensk hockey. Janne Kock gjorde det avgörande och historiska målet den 11 mars 1975.

Returmatchen i Timrå blev tuff med mycket utvisningar. Skellefteå chockade i första perioden och vann den med 0-4. Timrå reste sig aldrig utan förlorade med 2-6. I skiljematchen segrade TIK med 7-5. Bronset var bärgat!

Pojk-SM
De duktiga A-pojkarna vann pojk-SM på hemmaplan. I semifinalen slog de sensationellt Leksand med 2-1, med hjälp av den entusiastiska hemmapubliken. I finalen mötte de KB Karlskoga som var storfavoriter. Timrå inledde strålande och ledde med 5-1 efter första perioden. Matti Pauna satte det femte målet. Pojkarna avslutade matchen suveränt och vann med 10-2. Mats Näslund satte en balja. I KB Karlsoga spelade för övrigt Bengt-Åke Gustavsson.

pojklag7475

Seriespelet
1. Brynäs IF
2. Leksands IF
3. Skellefteå AIK
4. Timrå IK
5. MoDo AIK
6. Färjestad
7. V. Frölunda
8. AIK
9. Södertälje SK
10 Djurgårdens IF
11. IF Björklöven
12. Mora IK
13. Örebro IK
14. Tingsryd AIF
15. Västerås IK
16. KB Karlskoga

Landslagsuppdrag
Håkan Pettersson, Tre Kronor
Finn Lundström, Tre Kronor
Olle Åhman, Tre Kronor
Bo Berggren, Vikingarna
Jan Kock, Vikingarna
Per Josefsson, Pojklandslaget
Peter Lund, Pojklandslaget
Mats Näslund, Pojklandslaget

Priset till ”Rinkens Riddare” gick till Olle Åhman.

2 reaktioner på ”1974/1975 – SM-brons”

  1. Var så klart på plats som vanligt .Stod på norra läktaren då fullständig kaos uppstod nedanför .Stämningen var som vanligt total i isstadion Tiiiimmmrå Tiiiimmmrå det var tider det . Tåg gick från Sundsvalls Central till Timrå , bokade för hockeyn .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.