1966 – 1976 Storhetstiden

grindarnaSå tog man konsekvensen av fotbollsfusionen med Fagervik och bytte bort ishockey-Sveriges kanske otympligaste namn. Istället bli namnet det logiska Timrå IK. Man behöll färgerna, matchstället med ränder på armarna och klubbmärket med dubbeltallarna. Ishockeypubliken började dra i allt större mångtusenhövdade skaror till Timrå Isstadion för att följa det lovande laget.

1966/67
Första året som Timrå IK missades SM-slutspelet efter en hård slutspurt. Timrå hamnade femma bakom MoDo AIK, Mora, IFK Umeå och Leksand men före AIK, Skellefteå och Clemensnäs. Nedflyttningsserien för lag fem till åtta i norra och södra serien är avskaffad så kontraktet är bärgat. Trots missad medaljkamp kan Timråiterna glädjas åt ungdomsverksamheten. Man har byggt upp en unik ungdomsverksamhet, Ishockeyskolan, som bland annat uppmärksammas av TV.

Timråpubliken får även se sitt lag möta bästa möjliga motstånd: Sovjets oövervinnerliga armélag CSKA Moskva med tränarlegenden Tarasov i spetsen för spelare som Ragulin och Firsov gästar Timrå för den officiella invigningsmatchen av Isstadion. 11-1 till ryssarna men ett tvåveckorsbesök som betydde mycket för hockeykunnandet. Spelare och ledare fick följa CSKA:s träning och Timråspelarna själva delta i passen. Svante Granholm är TIK:s enda representant i Tre Kronor för säsongen. Bland de duktiga yngre spelare som får chansen märks backen Tommy Andersson som även tar plats i juniorlandslaget.

1967/68
Ännu ett tungt år där Timrå missar slutspel och får slåss för förnyat kontrakt in i det sista. Strömsbro blir räddningsplankan efter en dramatisk match i Gavlerinken. Man har förlorat Svante Granholm till Frölunda men hade ändå vissa förhoppningar om slutspel som alltså grusades när det bara blev sjätte plats i den norra allsvenska serien. Årets store spelare är Inge Hammarström som är poängkung och även etablerar sig i Tre Kronor. Även Kulle Olovsson för en landskamp.

I juniorlandslaget finns Tommy Andersson, Stefan och Håkan Pettersson samt Åke Tåget Söderberg. Så blir det SM-guld för juniorerna också, ännu ett bevis för att Timrå har landets ledande ungdomsverksamhet. Juniorerna tar hem titeln efter att ha krossat allt motstånd på vägen och bland annat kört över Djurgården med 10-2 i finalen. En reform inför säsongen som kommer att hänga med många år är att matchtröjorna får en ny utformning till Detroitmodell: röda med vit bård längst ner och vita fält på ärmarna.

1968/69
1972Två mycket tunga besked för supportrarna är att lagets två bästa forwards värvas av andra klubbar: Inga Hammarström till Brynäs och Kurt Olovsson till Frölunda. Utan etablerade förvärv utifrån tippas laget få mycket svårt att rädda sig kvar. Efter en halvdan start kommer unga TIK igång och klarar till slut en femteplats, om än med mycket luft upp till Mora på fjärde och sista slutspelsplatsen. Skellefteå och Hammarby hamnar i botten så TIK hänger kvar. Hur kan Timrå vara så bra då när man tappat superliraren Hammarström? Istället har ett gäng juniorer med Bo Bulla Berggren och Håkan Pettersson i spetsen klivit fram och storspelat. Biffen på backen är naturligtvis också en klippa, han är ännu Timrå trogen. Målvakten Anders Claesson säker sista utpost. Nytt SM-guld för juniorerna efter seger mot Leksand med 5-2 i finalen.

1969/70
Lill-Strimma är tillbaka! Efter spel i Grums, Brynäs och Mora är Sveriges kanske bäste back tillbaka i moderklubben. Han var forward när han lämnade klubben för sju år sedan vilket märks i hans styrka i offensiven. Så vinner han skytteligan också. Naturligtvis tappar man etablerade spelare som vanligt, Tommy Andersson går åt andra hållet och flyttar till Mora. Lillstrimmas återkomst och Timrås lysande start på säsongen – tre segrar och 25 gjorda mål – gör att Medelpad kokar av hockeyfeber och Timrå drar fulla hus både på hemma- och bortaplan första halvan av serien. I premiären mot Södertälje är det 9000 åskådare på plats. Sedan går det tyngre och det blir femte plats efter vinstmaskinen Brynäs, MoDo, SSK och IFK Umeå, dämed missat slutspel igen. Nedflyttningsserien vinner TIK före Djurgården, Clemensnäs och Sandåkern. Förutom landslagsstjärnan Lill-Strimma får Håkan Pettersson göra en match i Tre Kronor. Juniorerna missar tredje raka guldet efter finalförlust mot Leksand.

1970/71
Ännu en gammal storspelare kommer hem: Eje Lindström lämnar tränarjobbet i AIK och återvänder efter nio år. Med Eje i tränarbåset blir det slutspel för Medelpads favoritlag. Lennart Norberg och Bulla sprutar in mål men framförallt lär sig laget att spela taktiskt och även tänka hemåt. Fjärde plats i grundserien och en femteplats i SM-serien efter Brynäs, Leksand, FBK Karlstad och MoDo. Kampen om fjärdeplatsen i grundserien mellan Timrå och Djurgården var stenhård. I näst sista omgången möttes lagen med DIF på fjärde plats på bättre målskillnad. Inför nästan 11 000 åskådare på Johanneshov hämtade TIK upp ett tvåmålsunderläge till 4-4. Ännu mer dramatik blev det i sista omgången där Timrå slog Skellefteå på hemmaplan men den stora uppmärksamheten ägnades anslagstavlan med rapporter från matchen Brynäs- Djurgården. DIF hade 4-2 och 5-4 men Brynäs vände och vann med 6-5 vilket fick jublet i Timråladan 20 mil norrut att lyfta taket.

seger

Samma säsong spelades Timrås första seriederby sedan 1947. I Gärdehallen blir det 10-1 till storebror Timrå mot nyuppflyttade Heffners. Skönvik/Sund missade avancemang till högsta serien efter kamp mot IFK Umeå och lade ner verksamheten. Sedan tog GIF Sundsvall över manteln som distriktets andralag men avvecklade även de hastigt sin hockeyverksamhet. Nästa lag att ta över andraplatsen i distriktet var Heffners/Ortvikens IF som 1970/71 faktiskt tagit sig upp i norra allsvenskan! Laget kommer dock sist i serien och klarar inte av att försvara platsen i nedflyttningsserien.

1971/72
Timrås första SM-medalj! Timrå tar först hem tredjeplatsen i norra serien efter Brynäs och Djurgården och klarar sedan samma plats i SM-serien långt efter överlägsna segrarna Brynäs men bara en poäng efter Leksand på silverplats. Publikintresset i Timrå når sin absoluta kokpunkt när 11 694 betalande (och uppskattningsvis 2000 plankare som bröt sig in när grindarna stängts) står packade som sardiner i en hall byggd för 10 000.

Mängder av människor tvingas vända, bland annat några busslaster Brynässupportrar. De som kommit in ser Timrå åsamka Brynäs deras enda förlust för säsongen och bevisa att laget nu tillhör den yttersta Sverigetoppen.

Dominerande spelare är nye målvakten Christer Sehlstedt som hämtats från Heffners, landslagsmännen Strimma och Håkan Pettersson samt naturligtvis poängkungarna Bulla, Tåget och Lennart Norberg. Nye Finn Lundstöm som värvats från Nybro gör även han många mål.

1972/73
Inför säsongen har idrottssverige drabbats av en tung förlust när Lennart Lill-Strimma Svedberg omkommer i en bilolycka. Stor sorg och saknad i Timrå och hela hockeyvärlden naturligtvis, inte minst i Sovjet där Strimma var mycket beundrad. Lill-Strimmas minnesfond grundas med intäkterna från en match i Timrå med Sovjets landslag som grundplåt. Sedan dess delas ett stipendium ut till TV-puckens bästa back varje år. Timrå klarar SM-slutspel igen men blir åttonde och sista lag i SM-serien. En klar besvikelse givetvis. I grundserien var det kamp mot MoDo om sista platsen men en seger med 6-0 på hemmaplan avgjorde saken.

Två matcher i slutspelet talades det mycket om i efterhand. I en match mot Frölunda jublade de 7500 Timråfansen över ett sent segermål. Biffen laddar från blå och skjuter pucken GENOM nätet. TIK-spelarna jublar, Frölundaiterna deppar – men domarna låter spelet gå! De missade att pucken var inne och tror att skottet gick utanför och vägrar titta på hålet i nätet. Därmed slutade matchen oavgjort istället. Den andra matchen det talas om än idag är när en match mot Brynäs hemma spårade ut. En riktigt grinig match urartade totalt med vilt slagsmål efter det att Brynäs Börje Salming slagit ner Finn Lundström. Brynässpelarna är även hårt ansatta av delar av publiken och polis måste ingripa. Timrås enda representant i Tre Kronor är återvändaren Tommy Andersson. Janne Kock och Örjan Lindström får representera juniorlandslaget.

1973/74
Efter fjolårets halvdana säsong kommer TIK tillbaka med besked och tar SM-silver. En andra plats i division 1 norra en poäng efter Brynäs följs upp med silver i SM-serien efter Leksand. I seriens sista omgång gör Timrå det som krävs och slår SSK i Scaniarinken och petar ner kringlorna till bronsplats.

Den historiska 6-2 segern i Scaniarinken är Timrås bästa resultat genom tiderna. Hittills. Håkan Pettersson, den till back omskolade Bulla Berggren och Tommy Andersson spelar i Tre Kronor under året. Tord Nänzén och Janne Kock är juniorlandslagsmän, Janne Kock utses även till Sveriges bästa junior! Juniorlaget vinner allsvenska juniorserien men slås ut i slutspelet. A-pojkarna tar SM-brons.

1974/75
Man förbereder för serieomläggning och avskaffar de två division 1-serierna och bildar en rak allsvensk serie med 16 lag där lag 1-4 spelar slutspel och sex lag ska åka ur. Timrå tar fjärdeplatsen i grundserien och får möta seriesegrarna Brynäs i en stenhård semifinalserie där Gävlelaget vinner med 2-1 i matcher.

TIK får istället möta Skellefteå i match om tredje pris och lyckas erövra medaljerna efter bland annat en historisk seger i Skellefteå ishall: Janne Kock avgör Sveriges första match i Sudden Death. En annan rolig seger under året var 12-1 på Frölunda i Scandinavium efter 7-0 till Timrå i förste perioden. Timrå erövrar pojk-SM efter att TIK:s A-pojkar med bland annat Mats Näslund i laget besegrat KB Karlskoga. Timrås Peter Lund utsågs till bäste forward. Håkan Pettersson, Finn Lundström och Olle Åhman gör tillsammans 55 mål och utgör i en match en ren klubbkedja i Tre Kronor.

1974
A-laget 1974

1975/76
Tjugo raka säsonger i högsta serien men nu är det slut. Seriesystemet har ändrats och Elitserien är införd med tio lag i rak serie. Efter fjolårets SM-brons har Timrå åderlåtits än en gång. De tyngsta förlusterna är Bulla Berggren som värvades till det nya hårdsatsande laget HV71 och Finn Lundström som blev tidernas dyraste övergång i svensk hockey när han köptes av Frölunda. Spelare som Biffen Nilsson, Kent Lindgren och Lage Edin slutade eller varvade ner. På grund av att tränarfrågan var olöst länge innan Eje Lindström ställde upp för ännu en säsong blev det klent med nya namn där kanadensiska slagskämpen Kevin O´Shea (72 utvisningsminuter blev det) är mest spännande. Timrå halkade efter från början och slutade sista efter Djurgården. Nästa år blir det spel i den nya division 1 norra. På tillväxtfronten noteras att Lars-Eje Lindström spelar med juniorlandslaget och Mats Näslund i pojklandslaget. Det kommer att behövas om Timrå ska kunna ta sig tillbaka till finrummet…

1 reaktion på ”1966 – 1976 Storhetstiden”

  1. detta är ett fin historia om TIK kan det mesta men kul att det finns i skrift . mycke bra jobb tack för denna sida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.