1971/1972 Första SM-medaljen

Den 26 mars 1972 lyckades Timrå IK ta hem sin första SM-medalj. Efter 16 allsvenska säsonger så tar TIK hem ett efterlängtat brons. I sista matchen så krossade man Djurgården med 7-1 och slutade trea i tabellen efter Brynäs och Leksand. Tidigare under säsongen så sattes det oförglömliga publikrekordet i isstadion med 11694 betalande åskådare.

SM-vinnarna Brynäs förlorade bara en match under seriesäsongen och den var mot TIK. Timrå började säsongen med att bli trea i div.1 norra efter Brynäs och Djurgården. Sedan var Timrås spel succebetonat i slutspelet fram till OS-uppehållet. Sedan hittade TIK aldrig rytmen igen och även om formen var god så blev det en tredjeplats. Så bra hade aldrig Timrå placerat sig under alla åren i högsta serien.

tack7172
Jan-Erik Nilsson följd av Lennart Svedberg och övriga laget

-Pojkarna har skött sig över förväntan och jag är helnöjd, sade tränaren Eje Lindström om tredjeplatsen. Eje förlängde sitt kontrakt som tränare med ytterligare 3-4 år efter säsongsavlutningen. Det enda trista med säsongen var att ”Lill-Strimma” ställdes utanför OS-laget. 51 insläppta mål under sluspelet var i det största laget och försvarsspelet funkade bara sporadiskt till belåtenhet. Den jämnaste anfallskonstellationen var trion Finn Lundström, Olle Åhman och Håkan Pettersson. Veteranen Olle gjorde en av sina bättre säsonger även om inte den vanliga målhungern var lika stor.

Körde för hårt?
Förklaringen till att Timrå IK kom i otakt efter OS-uppehållet? Eje hade svaret:
– Jag gissar att jag körde för hårt med grabbarna under träningslägret. Några spelare som var i toppform i de första SM-matcherna har tyvärr inte stått att känna igen. Om vi varit i januarislag under hela SM-serien have vi troligen kunnat ge Leksand en fight om andraplasten.

Sista matchen
Sista matchen för säsongen var mot Djurgården och Timrå var piskade att vinna för att hålla undan för Södertälje SK. TIK tog sig i kragen och utklassade DIF med 7-1 efter en bländande inledning hemma i isstadion. Samtidgt spelade SSK oavgjort mot Leksand och bronset var därmed säkrat. Bäst i hemmalaget var Christer Sehlstedt, Lennart Svedberg och Åke Söderberg.

brons7172
Åke ”Tåget” Söderberg har gjort mål. En vanlig syn i Timrå Isstadion

Djurgården som också hade medaljchans gavs en lektion i ishockey av det sensationellt imponerande Timrå. Efter första perioden hade TIK gjort 5-0 på Stockholmarna och var på rätt väg.
– Måste ge Timrå en eloge för den första perioden, sade DIF’s slavdrivare Vladimir Zabrodsky.

De trogna åskådarna fick se en rekordsnabb juste match med en del tjusiga hemmamål. Den bästa skärpan hade Åke Söderberg som gjorde 4 mål. I andra perioden tappade Timrå lite och släppte in 2 mål vilket ofta inträffat under säsongen. I sista perioden ökade TIK tempot och fastställde resultatet till 7-1 med smak på ännu fler mål på den utmärkte DIF-målisen Roland Einarsson.

Billigt motstånd
Eje tyckte motståndet var för billigt och sa:
-Jag hade förväntat mig bättre takter av Djurgården. Men det var en storartad kraftsamling av laget. Spelet i första perioden var det bästa vi presterat på länge. ”Lilla silvret” är en grann fjäder i hatten och jag är helnöjd med lagets slutspelsinsats. Det har varit en lång och hård vinter och det ska verkligen bli skönt att få koppla av från ishockeyn ett tag, tycker den populäre tränaren.

SM-slutspelet 1971/72
1. Brynäs IF
2. Leksands IF
3. Timrå IK
4. Södertälje SK
5. Djurgårdens IF
6. Västra Frölunda IF
7. FBK Karlstad
8. AIK

Landslagsuppdrag 1971/72
Håkan Pettersson – Tre Kronor (OS,VM)
Stefan Pettersson – Vikingarna
Åke Söderberg – Vikingarna
Bo Berggren – Vikingarna
Christer Sehlstedt – Vikingarna
Lennart Svedberg – Tre Kronor
Örjan Lindström – J-landslaget

Minnen
Timrå blev ett svart spöke för AIK under ett antal år och Ove Larsson var ett spöke för ”Honken” Holmqvist. Då AIK besökte Timrå den 13 januari 1972 så gällde det slutspelet. Timrå vann med 5-0 och tre av målen gjorde Ove Larsson på ”Honken”. Traditionen var ett faktum. Oves drömkedja med Bo Berggren och Åke Söderberg snurrade upp AIK efter noter. Övriga mål gjorde av Bo Berggren och Håkan Pettersson.

25 november 1971 presenterade Timrå IK en centertalang på Johanneshovs isstadion. Det var ”Bulla” Berggren som med två mål och ett pass visade sin talang. Timrå vann matchen med 3-0 och det tredje målet gjordes av Åke ”Tåget” Söderberg.

Timråsonen Inge Hammarström(då i Brynäs) vände matchen Brynäs – Timrå den 2:a december till Brynäs fördel med ett mål och fint spel. Timrå förlorade med 3-1.

Ordföranden i klubben lystrade till namnet Gunnar Eriksson.

Christer Sehlstedt värvades från Heffners.

1 reaktion på ”1971/1972 Första SM-medaljen”

  1. Pingback: download kiss918

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.